HET BESTE van Jean School
Door de gastcolleges en projecten met professionals uit het denimvak ontwerpen de studenten regelmatig bijzondere kledingstukken. Bekijk hier een selectie van deze ontwerpen.
Dong Tran
Een ontwerp van Dong Tran (toen tweedejaars) voor het Kuyichi Salvage project, waarbij oude kledingstukken worden hergebruikt en er geheel nieuwe stukken van gemaakt worden.
John Randy Anthony
John Randy Anthony is afgestudeerd in sept 2015. Hij was een van de vier winnaars van de C&A Design Challenge. De mannenjeans die hij ontwierp is verkocht in Europese filialen van C&A en online.
Julie van Luit
Het ontwerp van Julie van Luit voor de C&A Design Challenge. Zij studeerde in juli 2015 af.
Jozef da Costa
Dit ontwerp van Jozef da Costa (toen tweedejaars) is gemaakt voor het Kuyichi Salvage project, waarbij oude kledingstukken worden hergebruikt en er geheel nieuwe stukken van gemaakt worden.
C&A Design Challenge
De C&A Design Challenge is een jaarlijkse wedstrijd waarbij jong talent de kans krijgt een eigen ontwerp in productie te laten nemen. Derdejaars van de Jean School mochten zich wagen aan deze Challenge. Met de opdracht: herontwerp een denim-klassieker. Dit is een selectie van de ontwerpen.
SUCCESS STORIES
De eerste lichting studenten is inmiddels afgestudeerd. Benieuwd waar zij terecht zijn gekomen? Lees hun verhaal hier.
Niels Mulder
“Ik werk voor Edwin Europe als Denim designer & developer voor de Mens collectie. Ik ontwerp, maar houd me vooral bezig met het developen van de jeans en – zodra er denim bij komt kijken – ook nog af en toe tops. In de laatste twee maanden van mijn studie ben ik begonnen een portfolio op te bouwen met werk dat ik op school heb gemaakt. Vlak voor mijn diploma-uitreiking ben ik open sollicitaties gaan sturen en Edwin stond boven aan mijn lijst. Het was goed te horen dat mijn portfolio een belangrijke rol heeft gespeeld in de uitnodiging voor mijn eerste gesprek.
Direct vanaf het begin was het flink aanpoten. We werken in een klein team en daardoor kreeg ik meteen al veel verantwoordelijkheid. Ik werk nauw samen met drie Franse jongens die maar een paar jaar ouder zijn. Creatieve en aardige gasten. We wonen in dezelfde flat in Frankrijk. ’s Avonds na het werk rijden we samen naar huis en koken we met z’n allen.
De Jean School heeft mij echt alle ins en outs bijgebracht. De kennis die ik heb opgedaan in de drie jaar is uitstekend afgestemd op de functie en de industrie waarin ik nu werkzaam ben. Dankzij de opleiding doe ik nu iets waarvan ik jarenlang heb gedroomd. Het is absoluut een droombaan.”
Soufyan Benrhziyel
“In december begin ik met het ontwikkelen van een eigen jeanscollectie. Dat is heel spontaan gegaan. Tijdens de opleiding ben ik opgevallen bij de juiste mensen en via via ben ik uiteindelijk bij mijn partners terechtgekomen. Dat klikte meteen. We hebben een paar keer afgesproken en ideeën uitgewisseld. Ik heb een korte ontmoetingsstage bij ze op kantoor gelopen, zodat we konden zien hoe we te werk gaan. En nu worden alle contracten ondertekend. We beginnen in eerste instantie alleen met jeans, maar ik hoop in een paar jaar de collectie uit te kunnen breiden naar meerdere kledingstukken.
Het is spannend, want ik heb nog weinig ervaring, maar ik geloof wel in mezelf. Dankzij de Jean School heb ik nu een netwerk. Ook heb ik in die drie jaar geleerd hoe de denimwereld in elkaar zit, hoe technische zaken rondom een product verlopen, hoe producten in elkaar zitten en ik kan nu met programma’s als Illustrator werken.
Voor het eindexamen moesten we een collectievoorstel doen met een collectieboek (met daarin schetsen, materialen en sfeer) en twee items uit de collectie echt maken. Met die collectie heb ik een prijs gewonnen waardoor ik naar San Francisco mocht om een week mee te draaien op het hoofdkantoor van Levi’s. Dat was geweldig. Ik heb meegekeken met de hoofdontwerper van premium lijnen van Levi’s en bij het lab waar ze een wasserij hebben waar ze met nieuwe technieken en mogelijkheden werken.
Sinds ik aan de Jean School begon, heb ik zo ontzettend veel dingen ondernomen en veel plekken gezien. Dat had ik nooit verwacht. Het belangrijkste is nu om met mijn collectie een eigen identiteit te ontwikkelen en een vast concept neer te zetten, zodat we onze jeans ook echt gaan verkopen.”
Op de foto Soufyan (helemaal rechts) met Simone Kukenheim en James Veenhoff.
Donna van Langen
“We kregen een college van C&A-ontwerpers. Zij houden ieder jaar de C&A Design Challenge, waarbij ze jonge ontwerpers via een wedstrijd de kans geven hun ontwerp in productie te laten nemen. Dit jaar werd de Challenge op de Jean School gehouden. Zij gaven ons de opdracht een iconisch kledingstuk te re-designen. Dat moest resulteren in vier ontwerpen: voor de vrouw, de man, jongens en meisjes.
Ik heb gekozen voor het Rockmount denimshirt, het eerste echte cowboyshirt met drukknoopjes en puntige yokes, dat werd mijn inspiratie. Bij het nieuwe ontwerp heb ik me op de functionaliteit gericht, de C&A-vrouw wil een praktisch kledingstuk. Uiteindelijk heb ik de C&A Design Challenge gewonnen met het meisjes blouse. Met de andere winnaars mochten we een paar keer enkele dagen op de ontwerpafdeling van C&A in Düsseldorf aan de slag om ons ontwerp uit te werken.
Je moet rekening houden met alle details: de stiksels, hoe groot de steek is, de oogjes. Ik heb er ontzettend veel geleerd.
Na het behalen van mijn diploma werd ik gebeld door het hoofd van de ontwerpafdeling van Garcia Jeans. Ik heb bij hen mijn laatste stage gelopen en zij vroegen of ik er wilde komen werken. Nu werk ik als style assistent en ontwerp ik accessoires zoals sjaals en riemen.”
John-Randy Anthony
“Het afgelopen jaar bestond alleen maar uit hoogtepunten. Ik heb mijn stage bij een weverij in Valencia goed afgerond, ben afgestudeerd en heb vervolgens meegedaan aan de Global Denim Awards.
Ik heb de Jean School versneld – in één jaar – doorlopen. Ik werkte als underwear developer en mocht na een intakegesprek en een goed afgerond assessment instromen in het tweede jaar. Na mijn stage ben ik direct begonnen met afstuderen.
Ik ben afgestudeerd met mijn stagecollectie die ik iets heb uitgebreid, en diezelfde collectie diende ook weer als basis voor mijn deelname aan de Global Denim Awards (GDA). Bij de GDA werken jonge ontwerpers samen met premium denimweverijen om tot innovaties in denim te komen. Je ontwikkelt binnen een vastgestelde periode een collectie die bestaat uit vijf totale sets met de stoffen van de fabrikant. Mijn examencollectie was al 92% duurzaam, maar voor de GDA heb ik hem aangepast naar 100%.
Het was mij allemaal niet gelukt zonder de begeleiding van mijn docente Mira Copini. We hebben zoveel coole projecten gedaan op school met echte merken. Dan krijg je zo’n goede inkijk in de denimwereld. Nu ben ik druk bezig met mijn portfolio, ik heb genoeg mooie dingen om te laten zien. Ik hoop als ontwerper of developer aan de slag te kunnen bij een internationaal merk. Bij Levi’s in San Francisco bijvoorbeeld. Dat lijkt me geweldig.”